Som om de ser på mig

 In Nyheter

«Som om de ser på mig» er tittelen på en utstilling i Helsingborg i Sverige. Kunstneren bak de unike bildene er vårt nye Hermetikken-medlem, Per Ivar Somby, som driver bedriften Colour your past.

I markedsføringen av utstillingen står det:

«Den 6/2, samefolkens dag, öppnar fotoutställningen «Som om de ser på mig».
Konstnären Per Ivar Somby har kolorerat svartvita porträtt från
slutet av 1800-talet.
 Fram träder blickar, kläder och miljöer
som vore de här och nu. Och en del av vår nordiska historia
får därmed en ny ljussättning

Foto: Fargelagt av Per Ivar Somby, bilde fra utstillingen

Bildene i utstillingen skal henge inne på Markelius Bar och Café inne på konserthuset, til og med ut mai måned. Det er også i planene å bruke bildene på en liten rundtur i Helsingborgs skoler. Det er i alt 20 bilder i utstillingen, i ulike størrelser, forteller Somby som deltok på åpningen på Samefolkets dag.

Foto: Merete Bendiksen fra Norges ambassade i København

– Det var en veldig fin dag på utstillingsåpningsdagen 6. februar. Vi begynte med markering av Samisk nasjonaldag på kulturhuset, der en mindre gruppe med samisk bakgrunn som bor i byen, deltok, forteller Somby.

Ved utstillingsåpningens vernissasje ble det kjørt to runder med presentasjon av bildene, en kl. 1715, og enda en kl. 1815, da det kom nye grupper med mennesker inn.

– De skulle på den påfølgende konserten som ble holdt like etterpå; Andrea Tarrodis «Ur Ædnan», urfremførelse av et stykke skrevet spesielt for fremføring på Samenes nasjonaldag.

På bildet til venstre er Per Ivar Somby i intervju med konserthussjefen, Fredrik Österling, som selv har samisk bakgrunn.

————

Ønsker du å komme i kontakt med Per Ivar Somby for å fargelegge dine bilder kan du ta kontakt med ham på colouryourpast.com

«Slik går vi fram: Du sender meg et bilde på epost, og jeg fargelegger det.
Du får sett og godkjenner det ferdige resultatet, så lager jeg bestillingen. Du bestemmer selv størrelse på bildet og hvilken underlag du vil ha. Med på kjøpet får du en mindre digital kopi av bildet. Jeg sender bildet ferdig trykket og plassert i lerretramme eller på annet underlag, klar til å henges på veggen.»

Foto forsidebilde: Per Ivar Somby