Surstoff er arenaen for kreativt påfyll!

 In Nyheter

– En arena for oss som driver med kulturnæringer i Finnmark er helt fantastisk, sa en av deltakerne på Surstoff-konferansen i Karasjok nylig. Han hadde egentlig ikke tenkt å komme, det er langt å kjøre for mange av oss, sa han, men er så glad for at jeg likevel kom. Og jeg er garantert deltaker på neste Surstoff!

Det betyr veldig mye å få sånne tilbakemeldinger, sier Mette T. Westlie, leder i Hermetikken Kulturnæringshage. – Det er få konferanser som har fokus på de enkeltaktørene som faktisk jobber daglig med alt fra musikk, festivaler, Duodji, litteratur, dans, teater og andre kreative uttrykk.

Det tror jeg er oppskriften for at konferansen ble vellykket, sier Westlie. – Det er tross alt folkene som deltar som er viktigst, ikke oss som arrangører.

Det er 4. gang Hermetikken Kulturnæringshage kjører Surstoff – Kulturnæringskonferanse i Finnmark. Denne gangen var det fokus på nye trender og kreativt samarbeid, og det gjennomsyret hele konferansen. Evalueringa etter konferansen viste at det var et tema som var aktuell for de som deltok.

Surstoff-konferansen fikk en knallstart med Elle Marja Eira som stod for en musikalsk historie hun kalte «Fra Kautokeino til Los Angeles». Deretter entret Maria Utsi scenen med et flammende innlegg, etterfulgt av Ellinor Guttorm Utsi, Davvi Siida og Esben Hoff fra Hoff&Raanes.

Maria Utsi. Foto: Mona Halvari

I løpet av konferansen ble det også tid til kunstneriske inntrykk. Kristoffer Dolmen, direktør for Sami Daiddaguovddas/Samisk senter for samtidskunst ledet deltakerne gjennom utstillingene. Det satte deltakerne stor pris på.

Samisk senter for Sami Daiddaguovddas/Samisk senter for samtidskunst. Foto: Mona

Bransjeverksted (workshop) var noe deltakerne satte pris på. Det satt opp 4 workshops som folk kunne delta på: «Bilder sier mer enn 1000 ord», «Først var ordet», «Scenen er din» og «Å skape estetisk verdi». – Det var vanskelig å velge, sa en av deltakerne, skulle gjerne vært på alle. Bransjeverkstedene ble ikke bare en læringsarena med gode diskusjoner, men også et sted der folk ble mer kjent med hverandre.

Festmiddag i Storgammen var også et samlingspunkt for å bli kjent med hverandre og knytte kontakter for videre samarbeid. Det var en av de viktigste resultatene av konferansen. Mange kulturnæringsaktører meldte tilbake at de hadde funnet andre de kunne samarbeide med for å utvikle nye tjenester/produkter.

Middag og fest i Storgammen på kvelden. Foto: Mona Halvari

Surstoff-konferansen hadde et tett program, der eksempler på samarbeid ble omtalt, for så få en debatt som vekket både engasjement og ny kunnskap. Kreative mennesker er ikke redd for å ta ordet!

Siste post på programmet var «Nyheter Norge Rundt» der vi testet ut bruk av digitale foredrag. Vi hentet inn gode foredragsholdere fra både Oslo og Stavanger for å gi oss informasjon om hva som skjer av nytt i bokbransjen, digital design og visuell kommunikasjon og scenekunst på nett. Siste innslag som ikke var digital stod Olga Sylianik, Audioland for. Hun fortalte om nettportalen «Artist Next door».

Så var det over. Surstoff Kulturnæringskonferanse anno 2019 gikk inn i historien som ganske vellykket, om vi skal si det selv. Tilbakemeldingene var også gode fra deltakerne. Neste år er det nye muligheter for å delta på Surstoff.

Mette T. Westlie, leder for Hermetikken Kulturnæringshage. Foto: Mona Halvari

Konferansier Torill Olsen takker Elle Marja Eira for et flott kulturinnslag. Foto: Mona Halvari

 

62 deltakere på konferansen fikk navneskilt med Surstoff-logoen. Foto: Mona Halvari