Surstoff + Universitet = Kreativitet

 In Nyheter

Når Surstoff Kulturnæringssamling går av stabelen i Alta 6. og 7. oktober er det for første gang i samarbeid med UiT – Norges arktiske universitet. Det er et kreativt samarbeid med universitet og det styrker begge parter.

En del av universitetets målsetting er å samarbeide mer med næringslivet, og det gjør man i praksis med å være involvert i kulturnæringskonferansen Surstoff. Konferansen er en del av det 3-årige Kulturnæringsprosjektet som styres av Hermetikken Kulturnæringshage med Klekkeriet, Kulturnæringssatsinga i Berlevåg og VERK . 

– Samarbeid skjer når man får personlige kontakter. Det har vi med Hermetikken Kulturnæringshage, noe som er en av flere årsaker til at Surstoff-samarbeidet kom i stand.

Sier Charlotte Thingelstad, universitetslektor ved institutt for reiseliv og nordlige studier. De har allerede en god tradisjon for samarbeid, nå sist med LINK. 

Operasyngende universitetlektor

Men det er enda en viktig grunn til at samarbeidet med Surstoff-konferansen kom i stand; Hun er selv kulturnæringsaktør: Operasanger er hennes andre yrke. Det blir ikke så ofte hun får praktisert, men i løpet av konferansen får vi møte henne på Operapub, i samarbeid med pianisten Nina Veshovda.

Charlotte 002

Ideen med et slikt konsept er å ta en kunstart som vanligvis presenteres i et stort format inn i et lite, for å skape en intim musikalsk atmosfære, og et nært møte mellom utøvere og publikum.

Det gjøres ved å ta operaens «hovedelementer»; operastemmen akkompagnert av klaver som fungerer som «orkesteret», i en scenisk formidling, men hvor den tradisjonelle fysiske avstanden mellom sal og scene, er tatt bort.

Ved å velge pub som fremføringsarena, når man forhåpentligvis også ut til et bredere publikum, enn de som tradisjonelt hører på klassisk musikk. 


Frivillige studenter

Det praktiske samarbeidet mellom Surstoff-konferansen, Kulturweekend og universitetet handler om at studenter bidrar som frivillige.

Thingelstad har i den forbindelse en student som tar sin praksis i event og prosjektledelse nettopp i Surstoff med Linn Henriksen i Surstoff-styret som veileder for Awais Raza Mir. Han studerer Cultural and Creative Entrepreneurship, et studie som nærmest er spesialsydd for aktører som ønsker å arbeide innenfor kulturnæringsfeltet. 

DSC 3801

– Det er helt klart mye erfaring å hente fra å arbeide med prosjekter helt fra planleggingsfasen til gjennomføringen.

Teori og praksis er to helt forskjellige ting, dette har jeg selv erfart gang på gang  igjennom de mange ulike prosjektene jeg har jobbet med.

Det sier Linn Henriksen (bildet) som ved siden av å være involvert i Surstoff-konferansen og Kulturweekend også driver produksjonsselskapet Paranord Film.

 

 

Praktisk Surstoff-jobbing som en del av studiet

Awais

Awais Raza Mir (left in the picture) think it is a wonderful opportunity to be the part of Surstoff conference and Cultural weekend team.

He think it is very helpfull for him in understanding the practical implementation of theoretical knowledge which he has had in different courses during the first two years of studies.

– Being a part of Conference team I am continuously gaining my knowledge in different areas which are essential to organize a conference and manage it in a successful way. Areas , for example planning and management, sponsorship, process to create ideas for different activities during event, pricing etc. etc.

(Foto: Awais Raza Mir og Benedicte Lyng)

On the completion of this conference I am expecting to be well equipped with certain amount of knowledge which will help me to work on managerial level.

Veileder Linn Henriksen mener det verdifullt å ha med Awais på laget.

– Jeg håper han får mye ut av å bidra til arbeidet med konferansen og Kulturweekend. Det er to spennende og varierte prosjekter som byr på mange utfordringer, så jeg tror i alle fall ikke han kommer til å kjede seg i praksisperioden, sier Linn med et smil.

Surstoff Kulturnæringsprosjekt er en 3-årig satsing på kulturnæringer i Finnmark og er støttet av Finnmark fylkeskommune og Innovasjon Norge.