Verdenspremiere på storfilm fra Finnmark

 In Nyheter

Nå er det klart for verdenspremiere på TIFF i Tromsø for «Karenina & I»,  filmen til Hermetikken-medlemmene Gørild Mauseth og Tomasso Mottola. Den 18. januar kan de som er i Tromsø få delta på verdenspremieren som symbolsk nok skjer på Verdensteateret.

I beskrivelse av filmen står det:

«Alt jeg vet, vet jeg fordi jeg elsker.» Stemmen til Liam Neeson puster liv i Leo Tolstoys budskap i filmen KARENINA & I, som følger den norske skuespilleren Gørild Mauseth når hun utfordrer seg selv til å spille Anna Karenina på russisk, et språk hun i utgangspunktet ikke kan. Med et dypt ønske om å forstå den russiske kulturen og den tematiske dybden i romanen, drar hun på en 11 000 km lang reise med den Den transsibirske jernbanen, fram til spillestedet Vladivostok. Togturen blir vel så mye en indre reise for Mauseth, som forsvinner mer og mer inn i Anna – den legendariske karakteren hun har et så inderlig ønske om å forstå.

Filmen beveger seg i et landskap mellom fiksjon og virkelighet, mellom film, teater og litteratur. Resultatet er en drømmeaktig filmopplevelse som handler om identitet, det å elske, å tro og å tørre å utfordre seg selv – uansett hvor uoverkommelig et prosjekt kan fremstå.

Gørild Mauseth blir utfordret av den nesten umulige oppgaven det er å spille ANNA KARENINA på et språk hun aldri har snakket og i forfatterens hjemland. Hun legger ut på en reise for å lære russisk og oppdage de egentlige årsakene til at Tolstoj (LIAM NEESON) skrev romanen.

Det Gørild ikke vet, er at Anna Karenina vil bli hennes livs rolle og forandre henne for alltid.

Gørilds søken fører henne ut på en 11 000 km lang tur med Den transsibirske jernbane til Gorkij Drama Teateret i Vladivostok. Underveis besøker hun teatre, filmstudioer og operateatre, og hun møter andre kunstnere, Tolstojs slektninger og vanlige russere. Etter hvert som hun lærer mer om den rollen hun skal spille, viskes gradvis grensene ut mellom Anna K. og skuespilleren. Hun hører Tolstojs stemme, og den hjelper henne til å oppfatte det hun ikke selv kan uttrykke.

Filmen gir et unikt innblikk i hvordan en skuespiller utforsker grensene mellom fiksjon og virkelighet. Litteratur, teater og det virkelige livet kommer sammen og gir oss et portrett av Anna Karenina som verken de store suksessene i Hollywood eller i Moskva noen gang har vist oss.

Det handler om å forstå kjærligheten, holde ut ensomheten, forfølge håpene og drømmene og leve livet til fulle.

KI filmstill 1920x1080 1

Filmen og Orto Polare

Filmens Norgespremiere er 24. februar med festpremiere i Kjøllefjord, Gørild sitt hjemsted. Hun har kjøpt barndomshjemmet og etablert verdens nordligste produksjonsselskap for film og teater, Orto Polare AS, på Finnmarkskysten.

KARENINA & I er selskapets første filmproduksjon til nå, og et stort løft for et nyoppstartet filmselskap i Finnmark.

Mauseth er både skuespiller og produsent i filmen. Regissør er ektemannen Tomasso Mottola. 

Filmen og Gørild Mauseth

Som skuespiller har Gørild Mauseth en lang merittliste. Hun ble i 1992 den første kvinnen fra Finnmark som kom inn på Teaterhøgskolen. Gjennombruddet som skuespiller kom med monologen «Av måneskinn ingenting vil vokse» på Den Nationale Scene i Bergen.  

Filmer hun har spilt i inkluderer «Telegrafisten» (debutfilm), «Brent av frost» og «Når nettene blir lange». I 1998 vant hun Amandakomiteens debutantpris nettopp for rollen i «Brent av frost».

I tillegg til kinodokumentaren KARENINA & I vil Gørild Mauseth i 2017 være kjent for sin rolle i NRKs dramasatsing «Monster», en ny oppsetning ved Nordland Teater og «One woman show» på Kulturhuset i Tromsø.

Om ikke det er nok ble Mauseth  utnevnt til «Shooting Star» ved filmfestivalen i Berlin i 2001. To år etter  2003 fikk Gørild Mauseth Radioteatrets utmerkelse «Blå fugl» for innsatsen i Ibsens «Fruen fra havet».

I 2012 starter opptakten til «Karenina & I» da hun spilte tittelrollen i Riksteatrets oppsetning av «Anna Karenina», et stykke som solgte over 21 000 billetter over hele landet.

I 2013 ble Riksteatrets oppsetning satt opp ved Gorkij Drama Teateret i Vladivostok, fortsatt med Gørild Mauseth i tittelrollen. Oppsetningen står forøvrig på repertoaret ut 2018.

Filmen og Mottola

Tommaso Mottola er regissør for «Karenina & I» og ektemannen til Gørild Mauseth. Han er født i Napoli, er utdannet arkitekt og begynte karrieren med å sette opp kunstforestillinger. Han har regissert tv-serier, skrevet manus og jobbet med multimedia før han i 1992 regisserte debutfilmen, THE FLOATING ISLAND.

I dag er han både filmskaper og festivalsjef for Capalbio internasjonale filmfestival. 

Filmen og Liam Neeson

Med seg på laget har Mauseth hatt nordirske filmstjernen Liam Neeson. Han har rollen som Tolstoj, som har voiceover (fortellerstemmen) gjennom hele filmen.

Liam Neeson uttalte 27/10-16 til VG:

– Jeg sa ja [ til filmen ] fordi jeg likte godt ideen om en film hvor en fantastisk skuespiller (Gørild Mauseth) forbereder seg til og legger ut på en reise, en søken etter hvem Anna Karenina var og er, kanskje en av de mest kjente og komplekse kvinnelige karakterer som finnes i litteraturen.

 – Også fordi Tolstoj er en av de beste forfatterne i historien, om ikke den beste til å beskrive den menneskelige tilstand. Jeg er beæret over å være en liten del av denne spesielle filmen.

Gørild og Liam privat bilde

Om kinovisninger med skuespillerbesøk

Førpremierer og spesialvisninger av den nye filmen KARENINA & I gjennomføres med sceneframførelse av skuespilleren Gørild Mauseth før – og samtale om filmen etterpå. 

Som Skuespiller Gørild Mauseth besøker 60 kinoer over hele landet.

I sitt møte med publikum gir Gørild et åpenhjertig innblikk i sin historie, fra en lammende ulykke som 15-åring i Kjøllefjord i Finnmark til hun sto på scenen som Anna Karenina i Riksteatrets suksessforestilling i 2012. 

Rekordhøy folkefinansiering

Innspillingen av KARENINA & I kom i stand i 2013 gjennom en rekordhøy folkefinansering, som brakte inn kr 766 851, bl.a. ved hjelp av NewJelly.com. Dette finansierte filmens opptaksperiode, som startet i Venezia høsten 2013 og fortsatte til Kjøllefjord, Murmansk, Moskva og videre med Den transsibirske jernbanen til Vladivostok på Stillehavskysten.

Finansiert av: Folkefinansering (crowdfunding), Nordnorsk Filmsenter, Filmfond Nord, Sparebanken Nord-Norge, Grieg-fondet, Bergesenstiftelsen, Orto Polare AS, m.fl.

Faktaboks

Leo Tolstoj (1828-1910), russisk forfatter mest kjent for «Krig og fred» og «Anna Karenina». Kanonisert på linje med Shakespeare.

Romanen «Anna Karenina» (1878) handler om overklassefruen Annas forelskelse i offiseren Vronskij, som fører til utroskap og oppløsning av ekteskap og familie, mens godseieren Levins forelskelse i den unge Katerina (Kitty) fører til familielykke og glede over det enkle og arbeidsomme gårdslivet. (1)

 «Anna Karenina» har blitt filmatisert 25 ganger i følge IMDB.com, senest i den den britiske Oscar-vinnende filmen fra 2012 med Keira Knightley i tittelrollen.

KARENINA & I er en norsk dramadokumentar av den italienske regissøren Tommaso Mottola, med Gørild Mauseth og Liam Neeson i hovedrollene. Filmen følger Mauseths 11 000 kilometer lange reise med Den transsibirske jernbanen til hun stod på scenen som Anna Karenina ved Gorkij Drama Teatret i Vladivostok.

I år er det 100 år siden Den russiske revolusjon, hvor Lenin overtok makten i Russland.

Hovedkilder: Wikipedia, IMDB.com

Turnéplan

Turnéplanen inneholder bekreftede og foreslåtte skuespillerbesøk over hele landet.

Den fullstendige turnéplanen inneholder bekreftede og foreslåtte visninger med skuespillerbesøk over hele landet:

Følg med på denne lenken: Turnéplan