Vi lykkes nettopp fordi vi er i Vadsø

 In Nyheter

Kristian Wengen er helt sikker på at hans bedrift, Arc Giraff, lykkes fordi den har hovedsete på et lite sted som Vadsø, skriver avisa Finnmarken.

Arc Giraff er en av 21 bedrifter i Hermetikken Næringshage. – Da er det implisitt i det spørsmålet at vi har fått til dette til tross for at vi er i Vadsø. Det blir helt feil. Vi har fått til dette på grunn av at vi er i Vadsø. Det er det som er grunnen til at vi markerer oss nasjonalt. Fordi vi er lokalisert på et lite sted, er dynamikken en helt annen enn for eksempel i Oslo, sier Wengen.

Deler av seg selv
Arc Giraff omsetter for rundt åtte millioner kroner i året, og har kunder over hele landet, og også i verden, de har en engelsk skoprodusent som kunde, og de har laget eni-padbok på kinesisk. Denne porteføljen tar Kristian Wengen med seg inn i Hermetikken Næringshage, der Arc Giraff er én av 21 medlemsbedrifter. De blir stadig flere, og en av grunnene til det, er at alle medlemmene er flinke til å dele av seg selv, tror daglig leder Mette Westlie.

– Det er en tøff greie å starte for seg selv. Men når de veletablerte er så rause, kan du ikke få et bedre utgangspunkt, sier hun.

Ut på markedet
Det er Trine Hamran enig i. I 2011 startet hun enkeltpersonforetaket Trine Hamran Media, og valgte med det å satse på en karriere som frilanser, etter lang fartstid i NRK. Hun fikk etablererstipend av Innovasjon Norge, men etter det har hun stått på egne bein. I år ble hun medlem av Hermetikken.
– Nå vil jeg ta bedriften min videre, og jeg vil ikke gjøre alle de feilene de andre har gjort tidligere. Her får jeg tips, og konkret veiledning, sier hun.

Nettopp det er noe av kjernen til kulturnæringas suksess i Vadsø, mener Harald Devold, som har vært med i en årrekke. Nå er han representert i to medlemsbedrifter: Ája og Barents Event, som har base i Vardø.
– Det er viktig å lære av hverandres feil, og være med på å gjøre hverandre gode, sier han.

Bedriftene går heller ikke av veien for å samarbeide om kundene.
– Det gjelder å vise oss fram, dette gjør vi, dette har vi fått til. Vi tar med hverandre og syr sammen de pakkene markedet trenger, sier Devold.

Og nettopp markedet er det som styrer det meste Hermetikkens bedrifter holder på med.
– Om det er en ting som ikke kjennetegner oss, så er det vel offentlig støtte. Vi går ut og konkurrerer på oppdrag og gir anbud. Så er vi avhengig av å gjøre en god jobb, for det er porteføljen vi lever av, sier Devold.

Drar kunder til Vadsø
Og selv om de fleste bedriftene har hovedsete i Vadsø, er det ikke der porteføljene befinner seg.
– Jeg har studioet mitt i Neiden, men jeg henvender meg ikke bare til det lokale. I Oslo er markedet mye større, og i London enda større, forteller Devold.

Og så lenge man kan skilte med godt leverte oppdrag, fungerer jungeltelegrafen som en god markedsfører. På den måten dras nye kunder til Vadsø.
– Jeg er veldig glad i Vadsø, men jeg er ikke avhengig av Vadsø. Da er det heller Vadsø som er avhengig av oss, sier Devold.

Det er Trine Hamran enig i.
– Jeg får ikke mine oppdrag fordi jeg er basert i Vadsø, jeg får dem fordi kunden er ute etter den kompetansen jeg kan tilby, forteller hun.

 

Her har hun et flunkende nytt eksempel.
– I vinter var jeg på filmfestivalen i Tromsø, og snakket tilfeldigvis med et fransk filmteam, som skulle lage en film fra Barentsburg. De nevnte at de skulle gjerne hatt med seg en fotograf som hadde tillatelse til å bære rifle og som snakket russisk. Og der sto jeg, da. Så nå skal jeg til Svalbard, sier hun.