800 000 fra Innovasjon Norge til Gørild Mauseth!

 In Nyheter

Innovasjon Norge støtter etablering av produksjonsselskapet Orto Polare med Gørild Mauseth og Tommaso Mottola i Kjøllefjord. – Dette er en startpakke til oss og til hele Nordkyn, nå begynner  jobben med etablere oss. Vi skal bevise at det går an å drive kreative kulturnæringer fra toppen av verden, sier en glad Mauseth!

(foto: Gørild Mauseth med assistent Giacomo Gili (Italia), Evgenii Zaozernykh klippe assistent ( Russland ) Michal Leszczylowski , klipper (Polen / Stocholm)).

Gode rollemodeller

Finnmark trenger gode rollemodeller som brenner for fylket, Gørild er en slik person og det skaper positive effekter, sier Linda Randal, direktør i Innovasjon Norge. – Film er en satsing hos oss, og vi ønsker å få inn tunge aktører som vil satse her. Dessuten har Orto Polare et betydelig internasjonal tilsnitt som er interessant.

Ambisjoner og samarbeid

Nå starter jobben med etableringa og med å knytte til seg lokale krefter som vi lærer opp, samtidig som vi søker ekspertise utenfra. Produksjonsselskapet har flere prosjekter som er under utvikling. Orto Polare skal jobbe med film, teater, visuell kunst og utstillinger, konserter, kunstprosjekter, multimediaprosjekt, kurs og festivaler. – Vi håper at vår etablering også kan samarbeide med det rike reiselivet vi har her på Nordkyn slik at vi kan ha gjensidig nytte av hverandre, sier Mauseth.  

Ekstrem etablering

Orto Polare ønsker å dra fokuset nordover og bruke det som en kvalitet. – Å etablere seg på Norkyn er en ekstremitet, men nettopp det gjør oss spesiell og interessant. Her er en natur og en infrastruktur som ikke fins noen andre steder, sier Mauseth. Gjennom sitt arbeid internasjonalt har både hun og hennes mann/bedriftspartner Tomasso Mottola et stort nettverk som de vil trekke opp til Nordkyn, skape et møtested og flytte arbeidsplasser tilknyttet filmindustrien fra sør til nord.

Bistand fra Hermetikken

Gørild Mauseth forteller at det er et omfattende arbeid som ligger bak en etablerersøknad til Innovasjon Norge. – Det er et svært forarbeid, man er nødt til å ha en 3-årsplan med realistiske mål, for her lover vi noe vi må holde. Vi har hatt stor hjelp fra Mette Westlie, daglig leder i Hermetikken kulturnæringshage. Hun har vært vår mentor og kom ens ærend på besøk til oss i Kjøllefjord for å se vårt potensiale. Dessuten er vi medlem av næringshagen, og det gjør at vi kan ha et felleskap med et kulturnæringsmiljø som vi også ønsker å jobbe sammen med. 

LES OGSÅ: Gørild Mauseth blir medlem i Hermetikken

En etablering av stor verdi

Westlie ser på etableringen av Orto Polare som svært viktig for film-, teater og øvrig kulturnæring i Finnmark. Både firmaet og Nordkyn gjør at Kjøllefjord blir interessant som et møtested også for andre kreative næringer. – At et produksjonsselskap med så stor kompetanse er medlem av Hermetikken tilfører også miljøet ny kompetanse, nettverk og samarbeidsmuligheter, sier Westlie. 

Utvikle kulturnæringer. Innovasjon Norge støtter Orto Polare med vekt på at Gørild Mauseth og hennes team er ressurspersoner det kan være formålstjenlig å satse på med tanke på å utvikle kulturnæringene. Det sier seniorrådgiver Aksel Brasøy fra Innovasjon Norge i en mail til oss. Mauseth opplever samarbeidet med Innovasjon Norge i søknadsprosessen som positiv og lærerikt. – Det handler ikke bare om penger, men også om forretningsmessig rådgivning som man trenger i en etableringsfase, sier Mauseth. – Det har betydd mye for oss å motta etablererstøtte fra Innovasjon Norge, det har gitt oss økt selvtillit at noen har tro på oss. Innovasjon Norge skal ikke skal holde liv i oss, de hjelper oss til å få en start, sånn at vi kan plasseres der det vi tilbyr ikke fins.

Travle tider

Orto Polare er i full gang med å gjøre det de sa de skulle gjøre da de sendte søknaden til Innovasjon Norge i mars: Fortsette med filmen Karenina and I, TV-versjonen av Anna Karenina og den jobben Orto Polare har gjort på Festspillene i Nord-Norge. Her har de vært co-produsent og satt opp det norsk-russiske gjestespillet Anna Karenina. 

LES OGSÅ: Anna Karenina på både norsk og russisk (NRK-artikkel)

Filmfestivalen Capalbio Cinema

I går gikk det nye produksjonsselskapet fra Kjøllefjord inn med ekspertise i filmfestivalen Capalbio Cinema. Det er en internasjonal kortfilmfestival som er den eneste i Europa som samarbeider med Sundance Filmfestival (Robert Redford sin festival). På festivalen arrangerer Orto Polare script writer workshop. – Og det kan godt være en work shop vi arrangerer i Norge også, i Kjøllefjord, selvsagt, sier Gørild Mauseth. 

SE storyboomers for Capalbio Cinema International Short Film Festival