Ànna-Katri Helander

 In

Ánna-Katri Helander er født og oppvokst i Guovdageaidnu men har røtter fra Deatnu. I dag er Ánna-Katri Dáiddádállu sitt yngste medlem, men til tross for hennes unge alder har hun allerede bred erfaring i dans.

Hun begynte å danse orientalsk dans i en alder av 13 år, en dansestil som var lenge hovedfokuset i Ánna-Katris kunstneristisk virke.

I en alder av 16 år bodde hun sammen med familien ett år i Aotearoa(New Zealand) hvor hun ble introdusert for Hip Hop. Sakte men sikkert ble fokuset og lidenskapen endret fra orientalsk dans over til Hip Hop, og siden da har en stor del av hennes identitet beståttav å blande inn sin samiske kulturarv i urban dans.

Det meste av dansebakgrunnen til Ánna-Katri er selvlært ettersom det aldri har vært et stort dansemiljø i Guovdageaidnu eller i Sápmi. Høsten 2016 flyttet hun til Oslo for å gå på danseskolen Flow Dance Academy og utdype seg enda mer i Hip Hop og de urbane dansestilene.

Som Hip Hop danser i Sápmi jobber hun etter prinsippene sterk, stolt og hele tiden i utvikling. Hun er tett knyttet til den samiske kulturen og Sápmi, men samtidig jobber hun med urban ungdomskultur og balanserer og beveger seg derfor hele tiden mellom to verdener.

I 2017 utkonkurrerte Ánna-Katri fem andre i kampen om å bli Årets unge kunstner for urfolksfestivalen Riddu Riđđu.

I sommer hadde hun premiere på sin multimediale danseforestilling, aindás, som hun har skapt sammen med to haka dansere, flere filmskapere og kunstnere under årets Riddu Sessions. Aindás var Ánna-Katri sitt første store produksjon og til tross for sin alder viser hun allerede et høyt profesjonelt nivå i sine verk.