Rawdna Carita Eira

 In

Rawdna Carita Eira er poet, låtskriver, dramatiker og oversetter. Utdannelse fra Forfatterstudiet i Tromsø (UiT) i 2008-2010, Høgskolen i Nesna og Samisk Høgskole (1999-2004). Skriver på både norsk og nordsamisk.

Debuterte som dramatiker i 2005 med monologen «Elle muitalus/Elens historie». Nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for sin første diktbok «ruohta muzetbeallji ruohta/ løp svartøre løp» i 2012. Samme år ble hun også nominert til Den norske Ibsenprisen for teaterstykket «Guohcánuori šuvva/Sangen fra Rotsundet».

Skrev tekst til filmmusikken i filmen «Kautokeino-opprøret» (Elle) i 2008, og har senere skrevet tekster for Mari Boine, Hekla Stålstrenga og andre artister. I 2014 ga hun ut cd´en «Circus Polaria» med egne tekster/musikk i samarbeid med Roger Ludvigsen og Kjetil Dalland – et poetisk og musikalsk univers ved iskanten.

Har gjendiktet verker av flere andre poeter/dramatikere mellom norsk/nordsamisk. I 2016 gjendiktet hun den nordiske hymnen «Nordika» av Kim Leine/Sunleif Rasmussen fra dansk til nordsamisk.

Tekstforfatter for den offisielle jubileumsforestillingen «Jielemen aavoe» for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Tråante2017 (premiere 06.februar 2017), og i 2018/19 planlegges urpremiere på operaen «Gállábártnit» med musikk av Britta Byström (Sverige) og libretto av Rawdna Carita Eira i regi av Soundstreams/Signal Theatre i Toronto som del av prosjektet «The journey».

Jobber til daglig som inspisient ved Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, i tillegg til å ha sitt eget foretak «Guovssu Production». Hun er en av de ni kunstnerne som holder til i kunstnerkollektivet «Dáiddadállu» i Guovdageaidnu. Har gjort flere skoleturneér i regi av Den Kulturelle skolesekken og holder gjerne foredrag/bestillingsverk til ulike festivaler/konferanser/seminar/ universitet og høyskoler.